sâmbătă, 21 mai 2011

absolutely fabulous meimei

Meimei e pe http://abfab-magazine.blogspot.com.
Cand m-a sunat Diana sa-mi propuna sa fac un tort si prajituri pentru www.abfab-magazine.blogspot.com/, m-am gandit imediat la cel mai fab si girly si yummy tort THE RAINBOW CAKE si la prajiturelele cu iz de petit fours care erau promise Dianei de mai mult timp.

RAINBOW CAKE (adaptat dupa www.whisk-kid.blogspot.com )

Blatul (care e 6):

225 g unt
465 g zahar
375 g faina
5 albusuri
4 linguri praf de copt
un varf de sare
355 ml lapte
un praf de vanilie (eu am organic vanilla bean powder)

Am amestecat zaharul cu untul, apoi am adaugat albusurile pe rand si vanilia. Intr-un alt bol am amestecat faina, praful de copt si sarea, apoi am adaugat compozitiei de albusuri si unt, alternand, faina si laptele caldut.
Am impartit compozitia in 6 boluri, am colorat cu o scobitoare fiecare compozitie cu gelul Wilton in mov, albastru, verde, galben, portocaliu si rosu.






Am uns si tapetat cu hartie de copt 6 tavite cu diamestrul de 13 cm si le-am bagat in cuptor cate doua, aproximativ 20 de min.


 Nu stiu exact la ce temperatura pentru ca am un cuptor mai vechi, dar era bine incins si l-am dat pe mediu, 180ºC aproximativ. Am scos cele 6 blaturi colorate si le-am lasat sa se raceasca pe un gratar.


SWISS MERINGUE BUTTERCREAM ( adaptat dupa www.whisk-kid.blogspot.com )

7 albusuri
250 g zahar fin
400 g unt (la temperatura camerei)
vanilie

Am amestecat usor albusurile cu zaharul si le-am lasat cam 30 min, apoi le-am pus la bain-marie, avand grija ca recipientul in care sunt sa nu atinga apa clocotita din recipientul de sub el. Cand s-a topit zaharul de tot si s-au incalzit albusurile le-am luat de pe foc, le-am pus intr-un bol si le-am batut spuma cu mixerul.




Pentru ca nu am un stand mixer si visez la unul Kitchen Aid, folosesc un mixer vechi, asa ca in loc sa amestec untul in albusuri cum era in reteta originala (am incercat asta o data si s-a taiat crema, oricum a fost delicioasa pentru cea mai buna budinca cu macaroane ever), am batut untul cu mixerul pana s-a facut crema si apoi cu telul, de mana, am incorporat putin cate putin albusurile batute spuma.
M-a durut bratul 3 zile, dar nu mi s-a taiat crema.

Am asamblat tortul: un blat mov, crema, un blat albastru, crema si asa mai departe pana la ultimul, am acoperit tortul cu crema ramasa cat sa-i dea o forma, apoi l-am bagat la frigider pana a doua zi.


MARSHMELLOW FONDANT ( dupa o reteta de pe www.adamache-laura.blogspot.com)

300 g marshmellow
6 linguri apa
mult zahar pudra, cred ca vreo 600-800 g

Mi-a iesit mult fondant, cat pentru vreo 3 torturi.

Am pus la bain-marie marshmellow-ul cu apa si am amestecat pana cand s-a topit si s-a facut o pasta.



Am luat de pe foc si a inceput distractia, am inceput sa incorporez zaharul pudra si sa framant pana cand pasta a ajuns ca o coca.





Dupa ce am umplut toate ustensilele de marshmellow si am obtinut consistenta dorita, l-am infasurat in folie de plastic si l-am lasat pana a doua zi intr-un loc racoros, nu la frigider.

A DOUA ZI:
Am desfacut fondantul, l-am intins cu sucitorul ca pe o coca pana la grosimea dorita si l-am aplicat pe tort dupa forma si asemanarea lui. Cu o parte din restul fondantului am facut un trandafir si mai multe floricele.






Tortul se scoate din frigider cu 30 min inainte de a fi servit.








PRAJITURI CU IZ DE PETIT FOURS

500 g faina
200 g unt
150 g zahar
4 galbenusuri
o lingurita bicarbonat de sodiu
vanilie

Am amestecat tot cu 150 g smantana.
Am facut un aluat pe care l-am impartit in 3. Am intins fiecare foaie cu sucitorul si le-am copt pe dosul tavii, cred ca le-am lasat un pic cam mult si au iesit prea crocante.
Una dintre foi se faramiteaza si se amesteca cu 200 ml lapte.



CREMA:

100 g unt
5 linguri gem caise

Le-am amestecat cu 150 g zahar si cu foaia faramitata cu lapte.

Am pus crema intre cele 2 foi si am facut glazura.


GLAZURA:

4 albusuri
300 g zahar fin
lamaie (eu am uitat sa pun lamaie)

Le-am batut spuma cu mixerul pe bain-marie, am impartit glazura in doua boluri si cu o scobitoare am colorat cu gelul Wilton in baby pink si baby blue.




Partea mai grea a fost sa pun glazura pe prajiturele, am incercat cu lingurita, cu spatula, dar ieseau cu dungi, cel mai eficient mod este sa inmoi prajiturelele in glazura.

Glazura mea fara lamaie s-a intarit mai greu, trebuie lasate o zi inainte de a fi servite.


orders at eu.xing@gmail.com

2 comentarii:

  1. Buna MeiMei,
    Crema de unt se drege intotdeauna, nu exista situatie in care sa nu se poata "reabilita" :) Mi s-a facut tare mila de bratul tau cand am citit postarea, stiu foarte bine ce frustrant e sa mesteci la nenorocirea aia de crema si sa iti distrugi mixerul in absenta unui Kitchen Aid. Data viitoare cand ti se taie, da crema la frigider cateva ore bune (scurge apa din ea daca s-a lasat cumva din unt), si clocoteste la microunde sau pe foc 1/3 din ea, apoi adaug-o inapoi in compozitie si mixeaza puternic. In cateva minute vei avea crema dreasa. Din experienta am observat ca folosirea untului cu peste 80% grasime si incorporarea lui in bezea putin cate putin, in cubulete moi, nu duce la taierea cremei, insa iti trebuie nervi de otel sa mixezi cel putin 15-20 minute.
    Mult succes, let me know if that works!
    Andie

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna Andie,
    Multumesc mult de tot pentru sfat. E foarte folositor. Chiar nu stiam. O sa-l aplic next time, desi sper sa nu am nevoie de el :)
    Acum ti-am descoperit blogul si mi-a pacut. O sa-l urmaresc.

    RăspundețiȘtergere